söndag 24 februari 2013

Himlen börjar här av Jandy Nelson

Systrarna Lennie och Bailey bor tillsammans med sin mormor och morbror Big. Mamman lämnade dem för 16 år sedan och har inte återvänt, något som Lennie funderar mycket på. Varför lämnar en mamma sina små döttrar? När berättelsen börjar är Lennie sjutton år och för en månad sedan dog Bailey plötsligt i en hjärtattack. Bailey var den som var utåtriktad och tog för sig, raka motsatsen till Lennie. Sorgen och saknaden efter Bailey lamslår inte bara Lennie, mormor och morbror Big utan även Baileys pojkvän Toby som ofta kommer på besök i huset. Kanske är Toby den enda som förstår hur Lennie känner men är det rätt att de tröstar varandra? Toby var ju Baileys pojkvän.

Under månaden Lennie har varit borta från skolan har en ny kille, Joe, börjat där. Alla pratar om honom och när Lennie kommer tillbaka till skolorkestern, hon spelar klarinett, så sitter han på hennes plats. Wow! Han är både trevlig, snygg och rolig men är det tillåtet för Lennie att bli förälskad och skratta nu när Bailey dött?

Himlen börjar här är en underbart vacker bok om sorg, saknad och kärlek, mycket bättre än många av de böcker jag läst på senaste tiden. Den är så fint skriven och i boken finns dessutom handskrivna tankar och funderingar som är helt fantastiska. Läs Himlen börjar här! /Maria
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar