onsdag 27 mars 2013

En sekund i taget av Sofia Nordin

"JAG FLYR, SPRINGER nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda.” Så börjar boken En sekund i taget och den som flyr är 13-åriga Hedvig. Hennes föräldrar och lillebror har dött väldigt hastigt i en febersjukdom som verkar ha dödat alla människor. Hedvig är chockad och måste bort från lägenheten, huset och staden där hon ser döda människor överallt. Men vart ska hon ta vägen? Är det bara hon som överlevt?

”Om jag kunde leva så. En sekund i taget. Koncentrera mig på det praktiska. Inte minnas. Bara överleva” tänker Hedvig. Hon samlar på sig mat och annat som hon behöver för att överleva och ger sig iväg ut i skogen. Till sist hittar hon fram till en bondgård där hon varit på studiebesök en gång tillsammans med sin klass. Där finns höns, får, kor, hästar, ved och vatten. Sakta men säkert lär sig Hedvig att sköta djuren, mjölka, elda och laga mat. Hedvig saknar sin familj och det liv hon levde innan febern kom. Hon funderar mycket på hur livet var innan och hur det ska bli. Ska hon leva ensam på gården resten av sitt liv? En dag ser hon fotavtryck i leran på gårdsplanen…

En sekund i taget handlar om överlevnad och eftersom den utspelar sig i vår nutid så är det lätt att känna igen sig. Det gör att boken är spännande och även otäck för jag funderar, precis som Hedvig, hur överlever man helt ensam någonstans ute i skogen på en lantgård?   

Sofia Nordin har även skrivit Äventyrsveckan som Jessica tipsat om tidigare, Det bara händer och Natthimmel./Maria 

Här är ett filmklipp om En sekund i taget:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar