söndag 14 april 2013

Sju minuter över midnatt av Patrik Ness


13-årige Conor vaknar av att han haft en mardröm. Eller inte, en mardröm. Mardrömmen. Den han alltid har nu för tiden. Han tittar på klockan den är 00.07, sju minuter över midnatt och det är då han hör någon som ropar hans namn, Conor! Vem kan det vara som ropar på honom mitt i natten, det knyter sig i magen och han känner paniken komma krypande… Det låter som ett monster, men Conor är för stor för att tro på monster, de finns bara i fantasin. Conor! Någon ropar igen och det visar sig vara ett uråldrigt monster som kommit för att berätta tre berättelser. I utbyte vill monstret att Conor berättar sanningen, den som finns i mardrömmen, något som Conor absolut inte vill. Han hoppas istället att det kloka monstret ska hjälpa honom mot mobbarna, Harry, Anton och Sully och att bota hans mamma. 
 
Conors mamma är allvarligt sjuk i cancer, och ligger på sjukhus. Pappan bor med sin nya familj i USA så Conors mormor är den som tar hand om honom. Conor gillar inte sin mormor och kommer inte så bra överens med henne. Det blir inte bättre av att han måste bo hos henne.
 
Sju minuter över midnatt är skriven efter en idé av författaren Siobhan Dowd som dog i cancer innan hon hann skriva boken. Förlaget bad Patrick Ness att skriva boken och Jim Kay att illustrera den. Berättelsen är sorglig men också spännande och underfundig. Illustrationerna är mörka, magiska och väldigt fina. De tillsammans med texten gör boken verkligen värd att läsa./Maria

Vill du se några av illustrationerna kan du kolla på klippet nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar