onsdag 12 juni 2013

Stor i käften av Joyce Carol Oates

Stor i käften utspelar sig i USA och belyser ungdomars vardag där rädslan för våld, kidnappningar och attentat ständigt gör sig påmind. På Rocky River High School går Matt Donaghy killen, som är stor i käften, och Ursula Riggs tjejen som känner sig som två personer, Ursula och Fulan. Ursula en rädd, blyg, utfrusen och ensam flicka utan stöd av sina föräldrar och Fulan som är orädd, burdus och ibland våldsam. När Matt en dag i skolmatsalen skämtar i vanlig ordning utan att tänka sig för, är det några som hör vad han säger. Efter några timmar blir Matt hämtad i klassrummet av två civilklädda polismän. Matt förstår inte varför han blir hämtad. Har det hänt hans föräldrar något?
När Matt förstår att hans skämt har blivit missuppfattat vädjar han till sina kompisar att berätta att han skämtat. Fast kompisarna vet att Matt skämtat är det ingen som ställer upp och vittnar till hans fördel på grund av rädsla att bli indragna. Kompisarnas föräldrar vill inte att de ska ha kontakt eller umgås med Matt mer. Den enda personen som hört alltihopa och förstår att en mening blivit ryckt ur sitt sammanhang är Ursula. Matt och Ursula känner inte varandra men Ursula gör det ingen annan vågar hon ställer upp och säger sanningen.
Författaren Joyce Carol Oates har skrivit många böcker och det här är hennes första ungdomsbok som hon skrev 2002. Stor i käften är spännande men också skrämmande för berättelsen får mig att fundera på hur ett rykte kan uppstå, spridas och skada. Något som känns väldigt aktuellt inte bara i USA utan även här i Sverige./Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar