söndag 8 september 2013

Box 101 av Andy Mulligan

Raphael och hans bästa vän Gardo är fjorton år och de bor i ett slumområde som kallas Behala, sopstan. Bredvid Behala ligger en gigantisk soptipp där Raphael, Gardo och många andra fattiga människor sorterar och säljer plast, papper och metall för att få pengar till mat. Varje dag är en kamp för att överleva. I staden som ligger vid Behala har de flesta människor inga toaletter. När de behöver gå på toaletten gör de det på ett papper, viker ihop det och stoppar det i en soppåse, så det mesta Raphael och Gardo hittar är skit! Men inte denna dag… Den här dagen hittar Raphael en påse med massa skräp men också en läderpung som innehåller bl a en plånbok, ett id-kort och en nyckel.Vem är mannen på id-kortet? Vart går nyckeln?

När polisen kommer på kvällen och efterlyser påsen förstår pojkarna att de har hittat något värdefullt. Polisen utlovar en stor belöning till den som hittar påsen. Pojkarna inser att de inte klarar att reda ut detta på egen hand, men vem kan man lita på? Raphael och Gardo kontaktar Råttan, en föräldralös pojke som lever tillsammans med råttor. Råttan är smart och går att lita på, han vet säkert var de kan gömma sitt fynd och kanske kan han lösa gåtan med nyckeln.  Ska de tre gatubarnen hinna lösa gåtan före polisen och de mäktiga krafter som bara är ett par steg efter dem? En livsfarlig jakt har börjat.

Box 101 är mycket spännande och även om personerna och händelserna är påhittade känns de verkliga. Kanske kan det förklaras med det som författaren Andy Mulligan skriver längst bak i boken: "Den påhittade soptippen Behala i boken är inspirerad av en soptipp som jag besökte medan jag bodde i Manila. Det finns faktiskt en skola där och det finns verkligen också barn där - och de kommer att kräla i sopor i hela sitt liv. Om ni kommer till Filippinerna, gör då det som Olivia föreslog: se allt och bli förälskad”./Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar