tisdag 2 december 2014

Astrid Baros genialiska plan av Levi Henriksen

Snart 11-åriga Astrid Baros har gjort upp en plan för hur hon ska få sina skilda föräldrar att bli kära igen. Hon ska rymma hemifrån och på så sätt locka med sig mamma Emelie och pappa Baltasar ut till en öde ö. Dessutom tänker Astrid se till att det inte finns nån möjlighet att föräldrarnas nya partners får veta vart de tagit vägen. Bara mamma och pappa får tid att umgås själva, så kommer de att bli kära och lyckliga igen tänker Astrid.
Men riktigt så enkelt blir det så klart inte. För så snart de kommit ut till ön hopar sig problemen, båten försvinner mystiskt, pappan bryter oturligt nog benet, regnet vräker ner och åskan dundrar. Dessutom känner sig Astrid iakttagen. Befinner sig någon mer på den öde ön? Varför då?

Astrid är en riktigt härlig bekantskap! Hon står på huvudet för att slippa växa mer och bli stor, hon limmar utan betänkligheter fast en man i toastolen och hon är proppfull av vad som skulle kunna kallas onödigt vetande som hon ständigt delar med sig av. Astrid Baros genialiska plan är författarens första barnbok: en modern robinsonad, spännande, rolig och tänkvärd. Läs den! Själv ska jag försöka klura ut hur i hela friden jag ska kunna läsa den färdigt för mina barn, utan att  behöva läsa allt i ett svep.  / Jessica Blohm