tisdag 24 mars 2015

Tvillingarna Thornthwaites testamente av Gareth P Jones

13-åriga tvillingarna Lorelli och Ovid är arvtagare till Thornthwaites´ förmögenhet. Deras uppväxt har varit mörk och dyster. Tjänstefolket menar att tvillingarna konstant måste sörja sina föräldrar som dog under oklara omständigheter när barnen var små. Maten som serverats har varit smaklös, all undervisning har skett på herrgården, barnen har aldrig fått lov att skaffa vänner eller komma ifrån huset över huvud taget. Datorer och TV har inte funnits på kartan.

Den enda sysselsättning barnen har haft var att ständigt försöka döda varandra (!), utan att tjänstefolket har reagerat (!)(!). Ingen av dem minns hur det började, men försöken har varit många och fantasirika. Vad sägs t ex om köttätande pirayor i badkaret, glass som sprängts eller sängar som oväntat skjutits ut ur fönstret? Men nu föreslår Ovid vapenvila, vilket Lorelli motvilligt går med på. Det märkliga är att ändå tar inte mordförsöken slut. Kan de ha någonting att göra med advokat Farthing eller hans - enligt Ovid men absolut inte Lorelli - odräglige son Adam?

Detta är en pusseldeckare utan dess like och det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända. Det är lättare att fundera över de mystiska dödsfall som skedde när tvillingarna var små. Dem kan man som läsare grubbla mer över, men givetvis är ingenting som det verkar och upplösningen är komplicerad och snårig. Detta tillsammans med att språket inte är helt enkelt, gör att boken kräver en van läsare. Samtidigt är det bra driv i handlingen och det är spännande mest hela tiden. Dessutom är boken både fyndig och rolig! Extra plus för ett lockande bokomslag! / Jessica Blohm