tisdag 2 juni 2015

Kapten Kalsong av Dav Pilkey

Harold och George är två killar i tioårs-åldern som gillar att hitta på bus. De tycker också om att göra egna serier. Deras bästa superhjälte heter Kapten Kalsong. Det är en lagom tjock man i sina bästa år, endast iklädd kalsonger, vilket också är hans vapen - kalsonger alltså.

En vacker dag gör Harold och George riktigt många rackartyg. Problemet är att den elake rektor Krupp har filmat alla bus och sätter dit pojkarna. De tvingas utföra olika slavarbeten år rektorn, för att han inte ska skicka filmen vidare. Harold och George har till slut bara en utväg: hypnos. Men de är inte beredda på att rektor Krupp förvandlas till Kapten Kalsong, som glatt ger sig iväg för att rädda världen. Pojkarna rusar efter för att istället rädda världen från Kapten Kalsong.

Detta är en rolig, skruvad action-skröna med kiss- och bajshumor, som jag tror tilltalar en och annan läsovillig ung person, men som säkert även tilltalar vissa bokslukare. Trots att det är en tjock bok, är text-mängden liten och alla uppslag har illustrationer. Extra plus för de animerade bilderna, ett smart grepp som jag inte kan påminna mig om ha sett förut. Författaren Dav Pilkey skrev böckerna (det finns fyra översatta hittills) i slutet på 90-talet, och Bonnier Carlsen har bestämt sig för att ge ut böckerna på nytt. / Jessica Blohm