tisdag 1 september 2015

Du är ett geni av Susin Nielsen

Stewart är tretton år och ovanligt smart. Han går på en skola för särskilt begåvade barn. Nu ska Stewart och hans pappa Leonard flytta hem till Caroline och hennes fjortonåriga dotter Ashley. Stewart är lycklig, han har alltid längtat efter ett syskon. Samtidigt är det jobbigt att flytta ifrån familjens hus och lämna alla fysiska spår av Stewarts mamma, som dött i cancer. Dessutom tänker Stewart byta skola, eftersom det blir för lång resväg annars. Han har aldrig gått på en vanlig skola innan och är ganska nervös.

Ashley är en utseendefixerad, populär och inte särskilt sympatisk tjej som tycker att hon har fått sitt perfekta liv krossat. Mamma Caroline och pappa Phil har skiljt sig, eftersom Phil har kommit ut som homosexuell. Tänk om alla Ashleys vänner får reda på det! Vad ska de säga? Och nu ska Leonard och hans miffo till son flytta in i deras välinredda, ljusa och eleganta hem. Med massor av färgglada, smaklösa saker. Som om inte det är nog, ska miffot börja på hennes skola också. Pinsamt!!! Vilken tur att det börjar en riktig snygg kille på skolan, som verkar gilla henne. Men varför blev han reglerad från sin förra skola?

Det här är den typen av bok som man helst bara vill sträckläsa! Ashley och Stewart berättar i vartannat kapitel om allt som händer dem och deras sätt att se på det som inträffar. Boken handlar om vad som egentligen är viktigt i livet. Hur vi beter oss mot varandra och vilka konsekvenser vårt beteende får. Om likheter och skillnader. Att våga vara sig själv. Allt förpackat i en lättläst berättelse med bra driv, som bjuder både på humor och allvar. Kanske något stereotypt till en början, men nyanserna ökar i takt med läsingen. / Jessica Blohm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar