torsdag 22 oktober 2015

Den okända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart

Frankie är en 15-årig internatskole-elev som har tröttnat på att bara bli sedd som "Lilla Gumman". Hon vill bli vara någon att räkna med och bli sedd som en smart, tänkande individ istället för en kurvig tjej med ett fördelaktigt yttre. 
När Frankie börjar andra året på Alabaster får skolans snyggaste kille, sistaårseleven Matthew Livingstone, upp ögonen för henne och de blir ihop. Till en början är allt frid och fröjd. Men snart inser Frankie att hon är utbytbar och att hon inte räknas på riktigt i Matthews coola gäng. Han är inte heller intresserad varken av hennes vänner, intressen eller familj. Frankie försöker hitta ett sätt att få Matthew att bli mer intresserad av henne som person. Plötsligt kommer hon på hur hon ska få cred för den hon är; hon ska infiltrera skolans hemliga ordersällskap där bara killar får vara med: the Bassets!
Det här är en rolig, kvick och smart historia som väver in feministiska tankar och reflektioner i handlingen. Men det är också underhållande läsning om alla galna upptåg som the Bassets ställer till med på skolan, till rektorns stora irritation.  / Jessica Blohm