torsdag 12 november 2015

Niccolo Bruni och piraterna av Gudrun Wessnert

Pesten härjar i Stockholm under 1300-talet och folk dör som flugor. Det hindrar dock inte hittebarnet Niccolo och hans kumpaner tvillingarna Agnes och Agatha från att hitta på rackartyg. Som t ex att fylla hela kyrkan med grodor under aftonmässan. Det uppskattades tråkigt nog inte alls av besökarna.
Till slut når pesten flickornas hem. Deras far Peder insjuknar och modern Gertrud lovar att göra en vallfärd, bara han får leva. Fast när Peder piggnar på sig, har inte Gertrud längre någon lust att infria sitt löfte. Men då har redan flickorna fått upp reslusten och eftersom Niccolo och hans styvmor Cecilia ska ge sig iväg på resa över Östersjön så passar det väl utmärkt att de också följer med?

Det här är en sanslös skröna, där händelserna utspelar sig i snabbt tempo och på slutet är det inte helt lätt att hänga med i svängarna. Men läsningen är underhållande, och bjuder på alltifrån sjörövare, kidnappning och borttappade barn till lömska planer. 
Det finns ytterligare två böcker att läsa om (Sketna) Gertrud, som i den här boken har en mindre framträdande roll. Förhoppningsvis kommer det en uppföljare även till denna bok. Niccolo Bruni och piraterna passar utmärkt att läsa högt. / Jessica Blohm