måndag 25 januari 2016

Den farliga fabriken av Tony Manieri

Tjuvligan X4 består av fyra tolvåringar med blandade talanger och egenskaper. Karin är en mycket begåvad hacker, Pauline fixar kodlås och kassaskåp, Joel är framförallt hungrig och Oscar är bra på motorer, rim och skådespeleri.
De hjälper människor som har hamnat i knipa, ganska ofta genom att bryta mot lagen. Inbrott och stölder är nämligen deras specialitet. Och just så börjar boken, när X4 har brutit sig in bankvalvet för att stjäla den värdefulla von Mauskopf-diamanten. Borgmästaren har nämligen tvingat till sig diamanten av ägaren Magdalena von Mauskopf, genom att hävda att den är ett krigsbyte istället för en gåva. Den stränga von Mauskopf är bibliotekarie, troligen med spionbakgrund och fungerar både som barnens beskyddare och uppdragsgivare. Henne vill barnen så klart hjälpa!
Till persongalleriet hör också kriminalinspektör Vestersson och hans kollega Selander. De är till skillnad från barnen  inte särskilt bra på att samarbeta och faktiskt inte särskilt smarta heller. Däremot är de måna om att stå på god fot med stadens betydelsefulla personer. Oscar skickar SMS på vers till inspektören efter deras kupper, vilket så klart retar Vestersson och han skulle bra gärna vilja fånga in tjuvligan en gång för alla. 
När X4 får höra talas om att den rike och mäktige Gerhard Marius inte tänker sätta igång reningsverket till sin nya fabrik, bestämmer de sig för att ingripa. Annars kommer deras fina sjö bli förgiftad! 

Tjuvligan X4 påminner om Mazettis Kusinerna Karlsson och Blytons Fem-böcker, fast utan övernaturliga inslag och med ett textomfång/layout passande barn på lågstadiet. Men med utgångspunkt från handlingen passar boken att läsa även på mellanstadiet. Persongalleriet bjuder på udda, roliga karaktärer och ungdomarna är smarta och handlingskraftiga, vilket gör att böckerna om Tjuvligan har god potential att bli vällästa och omtyckta. Del två i serien heter Skräcken i Vindelsjön. Böckerna är illustrerade av Peter Bergting. / Jessica Blohm

Inga kommentarer: