måndag 11 april 2016

Uppdraget av Camilla Lagerqvist

Året är 1943 och andra världskriget pågår. Maja snart tretton år bor i Värmland nära den norska gränsen. Norge är ockuperat av Tyskland och nazisterna tar judiska familjer tillfånga och skickar dem till koncentrationsläger. När Maja får två nya vänner, den judiske pojken Ben och den norska flickan Hilde, förstår hon att kriget pågår närmare än hon trott. Fast det är fred i Sverige så kan hon inte känna sig riktigt trygg. Varför vill Doktorinnan veta så mycket om hennes vänner? Vem kör den stora svarta bilen?

En dag får de tre vännerna veta att nazisterna är ute efter en motståndskvinna som kallas Svarta rosen. Maja, Ben och Hilde bestämmer sig för att varna henne men då måste de ta sig över gränsen, ett beslut som visar sig mycket farligare än de kunnat tro.

Även om Uppdraget är en fiktiv (påhittad) berättelse så kunde det här ha hänt i Sverige under andra världskriget för det hände liknande händelser. Därför är Uppdraget verkligen spännande men även intressant att läsa. Läs den du också! Nu ska jag läsa del 2 Isbarnen och del 3 Förrädarna i serien Svarta rosorna. /Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar