torsdag 2 mars 2017

Min vän skuggan av Michael Morpurgo

Aman och hans mamma ska utvisas från Storbritannien till Afghanistan, efter att ha varit asylsökande där i sex år. De hålls i ett fängelseliknande förvar på Yarl´s Wood i väntan på att utvisningen ska verkställas.
Amans bästa kompis Matt ber sin morfar att besöka Aman på Yarl´s Wood, Matt har inte hört något från Aman sedan han bryskt hämtades av polisen. Barn tillåts inte besöka förvaret. Under morfaderns besök börjar Aman berätta sin gripande historia om talibanernas hat och övergrepp mot hazarastammen, som Aman och hans familj tillhör. 
När flera familjemedlemmar hade dödats, fanns ingen annan utväg än att försöka ta sig till släktingar i Storbritannien. I en poliskontroll blir de av med smycken och kontanter, till och med åsnan beslagtas. Det enda de äger är sina liv och kläderna på kroppen.
På resan får de sällskap av en herrelös, utländsk hund. Han följer Aman som en skugga, eller snarare leder Aman framåt. Ska hunden på något sätt kunna hjälpa familjen att ta sig till Storbritannien? Och kommer Aman och hans mamma tvingas återvända till Afghanistan?

Det här är en angelägen bok att läsa och ta till sig, för att skapa förståelse för vad som får människor att fly från sina länder och alla strapatser som måste övervinnas innan man förhoppningsvis når det nya landet. / Jessica Blohm