tisdag 20 februari 2018

Middagsmörker av Charlotte Cederlund (2016)

Áili är 16 år och bor med sin pappa i Skåne. När hennes pappa dör i cancer tvingas hon flytta till Norrland för att bo hos sin morfar Egel och hans mor Ráijá. Áili har aldrig haft någon kontakt med dem. Hennes mamma släkt är samer men Áilis pappa ville aldrig prata om dem. Trots att Áili är halvsame är det inte alla som är så välkomnande, och eftersom hon inte kan mycket om den samiska kulturen känner hon sig som en främling. Men så snart hon kommer innanför byns gränser börjar mystiska saker hända, och hon är mittpunkten för det. En gammal, uråldrig magi knuten till henne börjar väckas till liv och magiska saker som hon aldrig trodde existerade i verkligheten börjar hända. Samtidigt blir hon indragen i en dödlig strid som legat stilla fram tills nu och som bara hon kan stoppa, annars riskera inte bara de som verkligen bryr sig om henne att få en dödlig utgång, utan även hela byn och hennes samiska arv. 

Detta är den första boken i en triologi. Jag tyckte verkligen om den och håller just nu på att läsa den andra delen, Gryningsstjärna. Handlingen blir aldrig långtråkig utan kommer igång väldigt snabbt och fortsätter så hela vägen. Det händer spännande saker hela tiden men samtidigt blir det inte för mycket så att man glömmer bort eller blandar ihop namn eller vad som har hänt. Utan att veta om det så är man plötsligt i slutet av boken! :) 
Författaren har lyckats blanda magi, fantasy, häftig action och lite kärlek på ett väldigt bra och fångande sätt! Rekommenderas helt klart ;) /Emilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar