tisdag 20 januari 2015

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Miller

Det här är en bok som sticker ut från mängden, och som kräver sin läsare. Varje kapitel börjar med en ofta avancerad inledning om något ämne som intresserar Colin, alltifrån vithajar till Kuleshov-effekten. Dessutom finns detaljerade fotnoter, som ofta berör mänskligt beteende, diverse kulturella referenser och vilken relation Colin har till fenomenet. Ett lite annorlunda upplägg med andra ord. 

Kanske är detta ett grepp från författarna för att förklara fenomenet Colin: en supersmart kille, med Aspbergers syndrom och låg social kompetens. Det är inte helt lätt att vara Colin. Beröring liksom höga ljud är det värsta han vet - och färgen blå. Han måste hela tiden analysera sin omgivning noggrant, försöka tolka olika ansiktsuttryck, säga rätt saker och anteckna allt som händer antingen i minnet eller i sin värdefulla anteckningsbok. Det han inte kan förstå, måste undersökas vid senare tillfälle. Colin faller lätt offer för de övriga elevernas glåpord och grymma handlingar. Men han är också den ende som är klok nog att kunna räkna ut vem som avfyrade pistolen, när det blir bråk i skolans cafeteria. Colin ser det som sin plikt att precis som idolen Sherlock Holmes avslöja den skyldige, även om det försätter honom i många nya och obehagliga situationer.

Behållningen av boken består framför allt i att få ta del av Colins verklighet och få en ökad förståelse för hur det är att leva med Aspbergers syndrom, men det är emellanåt också en spännande och rolig berättelse. Slutet öppnar för en fortsättning.
/Jessica Blohm

Inga kommentarer: