onsdag 8 juli 2015

Små mekaniska mirakel av Lissa Evans

Lagom till sommarlovet bestämmer sig Peter Luttens föräldrar för att flytta till pappans gamla hemstad. Mamma har nämligen fått ett nytt, viktigt jobb där i närheten. Peter hade så klart hellre tillbringat sommarlovet med sina kompisar, istället för att flytta.

På första promenaden, eller spatserturen som pappan kallar det, går de förbi det gamla familjeföretaget Luttens Mekaniska Mirakel. Det visar sig att pappas farbror Tony var en berömd magiker, som helt plötsligt en dag bara gick upp i rök och försvann. Ingen vet vad som hände med honom. När pappan börjar fundera, kommer han på att han fick en sparbössa av sin farbror när han var liten. När Peter undersöker sparbössan hittar han ett lönnfack, fyllt med gamla mynt. 

Mynten kommer att ta med Peter på ett svindlande, farligt äventyr. Det börjar när han är jagad av tre efterhängsna trillingflickor och gömmer sig i en gammal telefonkiosk. Peter stoppar i ett av mynten för att ringa, när han upptäcker att sladden är avskuren. Men när han lagt på luren, ringer det plötsligt i telefonen. Det är någon som söker Mr Lutten!

Det här är en härlig, lagom spännande äventyrsbok, fylld av excentriska karaktärer, gamla miljöer, magi och teknik. Händelserna tar oss bakåt i tiden, på flera sätt. Jag ser fram emot att få högläsa den här boken för mina barn och se om de blir lika förtjusta som jag! Det finns ytterligare en del i serien: Stora mekaniska mirakel. / Jessica Blohm

Inga kommentarer: