tisdag 13 juni 2017

Cirkeln - en triologi.

Denna triologi av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är en utomordentlig spänningsfylld succé som nominerades till Augustpriset och är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. I själva verket är böckerna även passande till vuxna trots att de är klassade som ungdomsböcker.

Den första boken Cirkeln tipsades till och med av en 13 årig tjej här på Bokbästisarna för flera år sedan innan de två uppföljningarna hade kommit ut. Där skrev hon att hon tyckte att boken var jättebra och hon längtade efter att få läsa de andra två också när de kommit ut.

Cirkeln (del 1) (2011)
I del 1 får vi följa huvudpersonerna Minou, Ida, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin och Linnea som lever i det lilla samhället Engelsfors. De har just upptäckt att världen är magisk och att de själva har speciella krafter. De är häxor men inte vanliga häxor utan De Utvalda, världens mäktigaste häxor. En ondska har uppkommit i staden vilken de måste stoppa för att undvika världens undergång, samtidigt som de måste lära sig att hantera och utveckla sina krafter.


 

Eld (del 2) (2012)
I del 2 måste De Utvalda använda livshotande besvärjelser för att skydda sig själva både från demonernas nästa attack och från Rådet, vilka har kommit till Engelsfors för att ställa De Utvalda inför rätta för att de använde magi utan Rådets tillåtelse. Samtidigt pressas gruppen till att träna upp sina krafter till deras fulla potential för att rädda världen, och de måste lära sig att samarbeta och stå ut med varandra.  Nyckeln (del 3) (2013) 
Genom samarbete, vänskap och magisk samhörighet har De Utvalda knutits allt närmare till varandra och de inser hur mycket de faktiskt hör ihop. I denna sista del vävs det förflutna ihop med nuet och de levande möter de döda. Portalen måste stängas, det är nu eller aldrig som gäller, fler chanser eller magiska tidsepoker kommer aldrig mer. Deras lojaliteter kommer att prövas, hemligheter avslöjas och frågor besvaras. Men det enda de kan vara säkra på är att oavsett vilken sida vinner kommer världen att drastiskt förändras för alltid. PS. Den första boken, Cirkeln, har också blivit en film och den är också jätte bra tycker jag, se trailern!
https://www.youtube.com/watch?v=hQt1IyzCJSg
/Emilia Balla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar