tisdag 26 februari 2019

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson

Två vilsna själar träffas i ett källarförråd i Stockholm en sommardag. Båda på flykt från sina familjer som vägrar acceptera att deras barn varken känner sig som eller är de barn som familjen tänker att de är. Kung B har blivit utslängd av sin konservativa och religiösa familj. Queen O har flytt från sin familj i Iran och hon har tvingats gå under jord eftersom hon inte har rätt att stanna i Sverige. Men Queen O kan inte heller återvända till Iran för där är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i fel kropp.

Under veckorna som följer händer allt i en väldig fart. De älskar, skriver poesi, använder droger, har ångest, hamnar i slagsmål, tvingas stjäla och sälja sina kroppar. De försöker även förändra sina liv tillsammans. På vägen träffar de många utsatta människor som finner styrkan i varandras sällskap. Tanken finns där hela tiden ”Om vi bara kunde byta kroppar med varandra!”

I december 2017 läste och tipsade jag om boken Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med av Johanna Nilsson. Båda de här böckerna har temat utanförskap vilket Johanna Nilsson skriver om på ett rakt och fängslande sätt. Om vi bara kunde byta kroppar med varandra är en bok som berättar många människors verklighet vilket gör den så viktig. Läs den! /Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar