fredag 14 juni 2019

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Miranda är pärlfiskare, hon är den som lyckas dyka efter flest pärlor trots att hon bara har en arm. När Miranda var 11 år blev hon attackerad av en roshaj som slet av hennes arm. Det är farligt att dyka efter pärlor för roshajarna ser pärlorna som sina och anfaller när pärlfiskarna kommer för nära.

Pärlorna finns i olika storlekar och färger, de Miranda hittar säljer hon. Men det finns en pärla som alla vill hitta och framförallt drottningen vill ha, den mytomspunna och värdefullaste av alla, ögonstenen. Många är de som letat och många av dem har försvunnit däribland Mirandas pappa. Miranda längtar efter att hitta ögonstenen men också - ”Jag vill att sånger ska skrivas om mig, att böcker ska berätta om min jakt och min fångst”.

När Miranda blir tvungen att ta hand om ett barn, Syrsa, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Syrsa kan knappt dyka och pladdrar hela tiden. Hur ska hon nu kunna leta efter ögonstenen? Vad vill kvinnan med det bländande vita håret och ögon lika vita som håret?

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson är en berättelse ”om längtan, begär och vänskap och om vad som egentligen är viktigt i livet.” En fin och spännande berättelse. Pärlfiskaren är den första delen i Legenden om ögonstenen sedan kommer Fågeltämjaren, Bergsklättraren och Segraren. /Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar