torsdag 25 juli 2019

Spökflickan av Katarina Genar (2017)


Anna är en 11-årig tjej som tvingats flytta ifrån sina vänner och skolan i Stockholm eftersom hennes föräldrar har köpt ett gammalt hus på landet, jämte en by vid kusten, långt hemifrån. Det är sommarlov och några veckor kvar innan Anna ska börja 5an på sin nya skola. Hon ser inte alls fram emot det. Hon saknar sin bästa kompis Karolina, och är rädd för att det blir svårt att komma till en ny klass där alla säkert har känt varandra sen lågstadiet. Dessutom har de en helt annan dialekt här som Anna tror ytterligare kommer att bidra till att hon kommer hamna utanför.  

Hennes föräldrar har fullt upp med att renovera, och Anna spenderar dagarna med att cykla runt i omgivningarna. Det är vackert på landet, intill kusten, men hon saknar storstaden, myllret, de familjära lukterna och ständiga ljuden runtomkring.

En morgon hittar hon en liten parfymflaska i vattnet vid klipporna och efter det börjar mystiska saker hända. Varje natt drömmer Anna om en liten flicka med sorgsna ögon som vill ha hennes hjälp att hitta något i huset. Samtidigt känner Anna att någon följer efter henne, att hon blir iakttagen.
En dag hittar Annas pappa ett gammalt fotografi bland alla bortglömda möbler och saker. Anna blir chockad när hon ser den, flickan på bilden är ju flickan i hennes drömmar! En flicka som det visar sig har bott i huset! Vad är det som flickan vill att Anna ska hitta? Och tänk om hon inte lyckas hitta det? Kommer hon att drömma om spöket för alltid? Kommer spöket att bli argt på henne?

Många i byn tittar nyfiket på dem och plötsligt kommer en pojke fram och frågar om Anna har sett henne. Sett vem? frågar Anna. Spökflickan, säger pojken. Hon finns, var försiktig, fortsätter han och springer därifrån...

Man kommer snabbt in i en spännande handling, men får samtidigt en bra introduktion till Anna och hennes föräldrar. Boken funkar jättebra för att läsa själv eller som högläsning. Den blir aldrig långtråkig och har bara de miljöbeskrivningar som krävs till handlingen, vilket jag tycker räcker gott och väl. Den är spännande, men inte läskig, och tar även upp ämnen såsom vänner och rädslan över att flytta till en ny plats och börja på en ny skola. /Emilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar